Wat eet een peuter?

Je peuter is nu 'oud' genoeg om geleidelijk aan samen met zijn gezin te eten. Dat verloopt veel makkelijker wanneer je hem op jonge leeftijd gezond leerde eten. Dat doe je makkelijk met de bekende 'Schijf van Vijf' of de voedingsdriehoek. Gezond eten doe je zonder zout, toegevoegde suikers, ongezonde verzadigde vetten en transvetten. Als je daar tot hiertoe weinig aandacht aan gaf is het nu hoog tijd om daar wat aan te veranderen. Sla voortaan geen enkele maaltijd over, ook niet je ontbijt. Ongezond en onregelmatig eten is vaak  oorzaak van overgewicht. Kortom, wat eet een peuter?

Eiwitrijk ontbijten

Ging je tot hiertoe vaak de deur uit zonder te ontbijten? Leer dus weer gezond ontbijten. Dat is niet alleen belangrijk voor je peuter maar voor alle gezinsleden. Een gezond ontbijt bestaat uit veel proteïnen, voldoende gezonde vetten en (trage) koolhydraten. Het is een uitstekende start van je dag, ook voor je peuter. Alle volkorenproducten zoals volkorenbrood, volkoren ontbijtgranen of muesli met melk, natuuryoghurt, kwark of skyr, mager vlees (kip en kalkoenfilet), vis en eieren, rauwe groenten, een stuk fruit en water of koffie en thee zonder melk of suiker. Wat eet een peuter nog allemaal?

Lunch en diner

Gezond eten voor peuter  geldt ook zijn lunch en avondmaal. Je eet ook dan gezond, natuurlijk en gevarieerd. Met veel verse groenten, mager vlees en vette vis.

Gezonde tussendoortjes

Gezond eten betekent ook dat je peuter minder trek heeft in zoete en ongezonde tussendoortjes. Heeft hij toch honger tussen de maaltijden? Dan zijn een stuk fruit of een handjevol (maximaal 20 gram) onbewerkte noten, zaden en- of pitten echte aanraders. Maak die zo fijn mogelijk zodat je baby ze niet kan inslikken. Dat zorgt voor levensgevaarlijke toestanden.

Drinken

Gezond drinken is even onmisbaar dan gezond eten. Vocht maakt de aanvoer van gezonde voedingsstoffen makkelijker. Het regelt ook onze lichaamstemperatuur. Naast water zijn lichte kruiden- of vruchtenthee zonder suiker of honing zijn gezonde alternatieven. De voeding voor een  peuter 18 maanden is hetzelfde dan wat jij eet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *